Naslovna > Baza znanja > Tutorijali > Kako instalirati Joomla na host


Kako instalirati Joomla na host
1. Ulogujte se preko podataka sa email poruke koju ste dobili (podaci za vaš nalog na našem hostu) na CPanel preko browsera

2. Kada se ulogujete u CPanel, nadjite FILE MANAGER, pokrenite ga i udjite u folder PUBLIC HTML (PAZITE, NE PUBLIC FTP, VEC PUBLIC HTML u kome će te videti cgi bin samo), ostavite otvorenim CPanel u browseru

3. Zipujte sadržaj foldera gde se nalazi vaša joomla (ne folder, vec sadrzaj unutra tog foldera, ako nemate program za zipovanje skinite 7zip potpuno je besplatan)

4. Kada završite sa zipovanjem, idite u CPanel (otvoren vam je public html), klinknete gore na ikonicu UPLOAD i ubacite taj zip na vaš host u public html folder

5. Kada se upload završi, selektujete taj zip (klikom) i kliknete na ikonicu gore EXTRACT i primetićete da ste uspešno uploadovali sve fajlove na vaš host

6. Vratite se u CPanel Home (to vam je ona početna strana kad ste se ulogovali, tamo gde ste našli FILE MANAGER), i tu potražite MySQL Databases i udjite tu.

7. Kreirajte novu BAZU (bilo koje ime)

8. Kreirajte novog USERA ispod (obavezno zapišite negde sa strane ime baze, usera i password sa sve prefiksom ako ga ima jer će vam to kasnije trebati)

9. Ispod toga dodajte tog novog korisnika vašoj novoj bazi (izbaciće vam prozor sa privilegijama na kraju obavezno sve obeležite)

10. Kada ste uspešno to odradili, potrebno je da uploadujete backup svoje baze. Ukoliko koristite xampp local server na vašem racunaru ovo je procedura:

- pokrenite xampp

- u browseu kucajte http://localhost

- u meniju sa strane odaberite PhpMyAdmin

- selektujte svoju bazu (klikom na nju)

- potom kliknite na EXPORT karticu koja će se pojaviti, na dnu odaberite format gzip i kliknite na GO da pokrenete i sacuvate bazu na vašem računaru (zapamtite gde je sačuvana da bi je kasnije lakše pronašli)

Ukoliko ne koristite xampp i već imate svoju bazu sačuvanu nema potrebe da ovo iznad radite pod stavkom 10

11. Vratite se u CPanel Home, pronadjite PhpMyAdmin u njemu (ne onaj na vašem računaru već u CPanelu)

12. Kliknite na bazu koju ste kreirali u stavkama 7,8,9

13. Kliknite na IMPORT karticu, selektujte vašu bazu koju ste sačuvali na vašem računaru i kliknite GO da je UPLOADUJETE

14. Kada ste uspešno ubacili bazu i fajlove vašeg joomla sajta, ostalo je jos da prepodesite konfiguracioni fajl Joomle. Vratite se u CPanel Home.

15. Ponovo udjite u FILE MANAGER i u PUBLIC HTML folder

16. Pronadjite fajl CONFIGURATION.PHP, selektujte ga i kliknite  gore na ikonicu EDIT

17. Otvorice vam se podešavanja gde morate uneti podatke od vase baze (rekli smo vam da ovo zapišete sa strane, obavezno sa sve prefiksima koji su bili promenite pod navodnicima '' vrednosti od ovih parametara):

- var $user

- var $db

- var $password

18. Sačuvajte promene kada završite i to bi bilo to, kucajte Vaš domen u browseru i proverite da li vam radi sajt, ako ne radi javite nam se da bi pogledali i rešili problem ukoliko ste negde pogrešiliDa li Vam je ovaj članak pomogao?

Dodaj u omiljene Dodaj u omiljene    Odštampaj Odštampaj

Takođe pogledajte
Kako instalirati WordPress (Pregleda: 2201)